Soutěž o nejlepší "PEČENÉ KOLENO" v roce 2014

15.03.2014 13:14

Od 15.3.2014 byla zahájena velká celorepubliková  soutěž o nejlepší "PEČENÉ KOLENO".

 

Pravidla soutěže

Princip hodnocení :

- porota musí být schopna rozhodovat nezaujatě a čestně

- nestrannost vúči restauracím stojí nad vším

 

Hodnotící kritéria :

- celkový vzhled pokrmu

- optický stupeň propečení

- první chuťový vjem 

- rozsah příloh

 

Bodování :

- maximální počet bodú je 10

Stupnice :

-   1 nejedlé/nepoživatelné                                           -  6 dobré  

-   2 silně zuhelnatělé - úplně syrové                            -  7 velmi dobré

-   3 velmi silně spálené - nedopečené                          -  8 vynikající

-   4 spálené  - nedopečené - slané - překořeněné         -   9 super

-   5 vyhovující                                                            - 10 absolutní špička

 

Pokyny pro hodnocení :

Celkový vzhled :  

                           - posuzujte dle vlastního mínění tak jak na Vás hotový pokrm působí

                           - dejte na první dojem, jak je silný  - maso je krásně propečené, odpadá od kosti....

Optický stupeň propečení : 

                           - je potřebný Váš cit (pocit) týkající se celkového propečení

                           - maso by Vás mělo navnadit svojí šťavnatostí tak, abyste hned sáhli po noži a vidličce - musí uspokojit Váš pohled

První chuťový vjem : 

                           - první  kousnutí  Vám ihned něco sdělí o pokrmu

                           - jako měřítko zde múžete použít měřítko - křehkost, propečenost, šťavnatost .....

                           - je pokrm ideální - suchý nebo příliš vypečený a tvrdý?

                           - po více soustech múže maso chutnat jinak než po prvním soustu - v tomto případě se neřiďte prvním dojmem

Chuť pokrmu :    

                           - to, co nejjistěji rozhodne o pečeném pokrmu, je a zústane jeho chuť, Vaše chuťové buňky ozhodnou, jak jídlo chutná.

                           - je jídlo ovlivněno spáleninou nebo příjemným dýmem? Je chuť masa přebitá kořením?

                           - jsou přísady vyvážené?

Info k hodnocení :

                            - celkově se provádí hodnocení na kolo a tým. Aby se zamezilo nedocenění  a přecenění , vyloučí se nejvyšší a nejnižší

                            známka.